animal care pet shopping bag Shopping Cart 0 Items - 0,00 €

 x 

Το καλάθι σας είναι άδειο.

Χρήσιμες συμβουλές

Οδηγός για κουτάβια

Τα απαραίτητα για ένα καλό ξεκίνημα στη ζωή

Μένοντας μαζί:

Επιτέλους –το κουτάβι που περιμένατε τόσο καιρό είναι εδώ! Η άφιξη του στο σπίτι είναι μια σημαντική στιγμή για όλη την οικογένεια. Για εκείνο, είναι η αρχή μιας νέας ζωής –χωρίς τη μητέρα του ή τα αδέρφια του, σε ένα καινούργιο περιβάλλον. Πολύ σύντομα θα αισθάνεται άνετα και θα αναγνωρίζει κάποιο πρόσωπο με εξουσία ως αρχηγό.

Προκειμένου να αισθάνεται ασφάλεια και να συνηθίσει το νέο του σπίτι, το κουτάβι χρειάζεται το δικό του χώρο, όπου θα μπορεί να κοιμάται και να καταφεύγει.

Από την πρώτη μέρα, αποφασίστε με προσοχή που θα τοποθετήσετε τα δύο μπολ του κουταβιού –ένα για το νερό και το άλλο για τις κροκέτες- και μην αλλάξετε το σημείο. Ταΐστε το κουτάβι σας αφού τελειώσει το φαγητό η υπόλοιπη οικογένεια. Αυτό του δείχνει πως εσείς είστε το αφεντικό, και ως αρχηγός τρώτε πρώτος.

Επειδή το κουτάβι σας αισθάνεται κάπως χαμένο στην αρχή, μην επιτρέψετε σε γείτονες ή φίλους να σας επισκεφτούν για να το δουν. Ας μείνει μόνο με την οικογένεια τις πρώτες μέρες, για να το βοηθήσετε να εγκλιματιστεί.

Σιγουρευτείτε ότι όλοι στην οικογένεια σέβονται τους ρυθμούς του κουταβιού. Το να το ξυπνάνε είναι ανεπίτρεπτο _εξάλλου, δεν είναι παιχνίδι! Όπως όλα τα νεογέννητα, έχει ανάγκη από πολύ ύπνο προκειμένου να μεγαλώσει και να δυναμώσει.

Μην επιτρέψετε καμία συμπεριφορά «μόνο για τώρα» αν δεν έχετε σκοπό να την επιτρέψετε στο μέλλον: σκαρφάλωμα στον καναπέ ή ύπνο στο κρεβάτι, για παράδειγμα.

Μέσα στο σπίτι ή έξω απ’ αυτό, προσοχή στους κινδύνους!

Είναι γνωστό ότι τα κουτάβια χρησιμοποιούν το στόμα τους για να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους. Θα δαγκώσει, θα μασήσει και πιθανόν θα καταπιεί κάποια μικρά αντικείμενα που θα βρει. Προσέχετε ιδιαίτερα τα κομμάτια παιχνιδιών, τις πινέζες και τα καρφιά. Κρατείστε μακριά του απορρυπαντικά, χημικά, ηλεκτρικά καλώδια και φυτά που μπορεί να είναι τοξικά.

Αποφύγετε να τα αφήνετε ανοιχτά όσο είναι αρκετά μικρό για να μπορεί να περνά ανάμεσα από τα κάγκελα, θυμηθείτε ότι θα μπορούσε να σκαρφαλώσει επάνω στα έπιπλα και να βγει έξω.

Ένα κουτάβι μπορεί εύκολα να γλιστρήσει και να τραυματιστεί προσπαθώντας να σκαρφαλώσει στις σκάλες. Θα πρέπει να μάθει να τις ανεβαίνει και να τις κατεβαίνει μόνο του, και χρειάζεται την προσοχή μας μέχρι να καταλάβει πως γίνεται.

Προσέχετε πάντοτε τις πισίνες, είτε στο σπίτι σας είτε στο σπίτι κάποιου φίλου. Αν το κουτάβι πέσει μέσα κατά λάθος δε θα μπορέσει να βγει έξω μόνο του.

Κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, το κουτάβι έχει όλα τα οφέλη της ανοσίας που μεταδόθηκε από τη μητέρα του. Ανάμεσα στην 4η και 12η εβδομάδα, χάνει σταδιακά την προστασία αυτή πριν προλάβει να χτίσει τις δικές του άμυνες. Κατά την περίοδο αυτή, που ονομάζεται «ανοσοποιητικό κενό» το κουτάβι είναι πιο ευαίσθητο στις ασθένειες. Ο εμβολιασμός το βοηθά να αναπτύξει προστασία ενάντια σε συγκεκριμένες ασθένειες.

Ο χρόνος που χρειάζεται το κουτάβι για να μεγαλώσει ποικίλει κατά πολύ ανάλογα με το μέγεθος και τη φυλή, αλλά για όλα τα κουτάβια υπάρχουν δύο ξεκάθαρα στάδια ανάπτυξης:

Κατά τους πρώτους 5 ή 6 μήνες, αλλάζει από μέρα σε μέρα. Καθώς ο σκελετός σταθεροποιείται και το κουτάβι αυξάνει το βάρος του γρήγορα, αυτή είναι μια πολύ έντονη περίοδος ανάπτυξης και ενδέχεται να υπάρξει κάποιο διάστημα που το πεπτικό σύστημα θα είναι πολύ ευαίσθητο –τότε είναι η χρονική στιγμή που θα πρέπει το πεπτικό σύστημα του κουταβιού να συνηθίσει σε μια στερεά, όχι πλέον υγρή διατροφή (μετάβαση από το γάλα σε στερεά τροφή), και η διαδικασία της πέψης θα γίνει προοδευτικά πιο αποτελεσματική καθώς το κουτάβι πλησιάζει την ενηλικίωση.

Κατά τη δεύτερη φάση, (ανάμεσα στους 6 και 10 έως 15 μήνες ανάλογα με τη φυλή), ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται και το κουτάβι εισέρχεται σε μια φάση σταθεροποίησης: ολοκλήρωση του σκελετού, ανάπτυξη των μυών και εμφάνιση των μόνιμων δοντιών. γεγονός για τα δόντια: μην ανησυχείτε στην προσπάθεια σας να ανακαλύψετε τα νεογιλά δόντια του κουταβιού σας –τα περισσότερα απ’ αυτά τα καταπίνει και τα αποβάλλει με φυσικό τρόπο χωρίς προβλήματα.

Αν το κουτάβι σας σταματήσει να τρώει, αρχίσει ξαφνικά να χωλαίνει ή έχει ένα τραύμα, επιβάλλεται η επίσκεψη στον κτηνίατρο. Υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα που υπαγορεύουν ότι χρειάζεται να πάτε το κουτάβι σας στον κτηνίατρο, και είναι σημαντικό να τα αναγνωρίζετε:

  • Εμετός: σε περιπτώσεις ανεξήγητου εμετού, ή όταν το κουτάβι προσπαθεί να κάνει εμετό αλλά δεν μπορεί, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας άμεσα.
  • Επαναλαμβανόμενη διάρροια: προσέχοντας τα συμπτώματα θα βοηθήσετε τον κτηνίατρό σας να αναγνωρίσει την αιτία. Τα κουτάβια μπορεί να αφυδατωθούν γρήγορα όταν έχουν διάρροια.
  • Πυρετός: η θερμότητα της μύτης του σκύλου είναι ένα εντελώς αναξιόπιστο σύμπτωμα, και για το λόγο αυτό είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε θερμόμετρο για να παίρνετε τη θερμοκρασία του όταν είναι ήρεμος και αναπαύεται. Η θερμοκρασία ανάμεσα στους 38ºC και 39ºC είναι φυσιολογική.

Προσοχή στους ανεπιθύμητους επισκέπτες!

Ο σκύλος είναι εύκολη λεία για απειλητικούς επισκέπτες όπως οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια. Το δέρμα και το τρίχωμα του επηρεάζονται από την παρουσία αυτών των παρασίτων τα οποία μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώδεις ασθένειες. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να εξετάζετε το τρίχωμα του προσεκτικά, κυρίως μετά από περιπάτους στην εξοχή.

Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και εσωτερικά παράσιτα, ιδιαίτερα στο πεπτικό σύστημα. Εκτός από τις διαταραχές που προκαλούν στο πεπτικό σύστημα μπορούν επίσης να προκαλέσουν πιο γενικά προβλήματα υγείας και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό ο σκύλος σας να αποπαρασιτώνεται  τακτικά από τα σκουλήκια. Η επαφή με τους άλλους σκύλους και τον έξω κόσμο σημαίνει πως είναι εύκολο για αυτόν να μολυνθεί ξανά, γι αυτό ζητήστε τη συμβουλή ρου κτηνιάτρου σας για κάποιο πρόγραμμα αποπαρασίτωσης. Συμβουλές: σχεδιάστε την αποπαρασίτωση του σκύλου σας ακριβώς πριν από κάθε επαναληπτικό εμβολιασμό για μέγιστη αποτελεσματικότητα.

Αν έχει ψύλλους ή κυνηγά ποντίκια και τα τρώει κάντε αποπαρασίτωση. Υπάρχουν αμέτρητα είδη σκουληκιών που επηρεάζουν τους σκύλους, και όταν καταπίνει ψύλλους ή τρώει τα εντόσθια οποιουδήποτε μικρού ζώου μπορεί εύκολα να τα αποκτήσει.

Εκπαίδευση

Η καλή συμπεριφορά και η υπακοή θα πρέπει να ξεκινήσουν από νωρίς. Το εκπαιδευτικό σας πρόγραμμα θα πρέπει να αρχίσει όσο το δυνατόν νωρίτερα, σε μια ηλικία που το που το κουτάβι σας από τη φύση του διαθέτει μια εξαίρετη ικανότητα για μάθηση. Τόσο για τη δική σας άνεση, όσο και των άλλων ανθρώπων, ο σκύλος σας θα πρέπει να αντιλαμβάνεται κάποιους βασικούς κανόνες της ζωής. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού για την εκπαίδευση του σκύλου σας. Υπάρχουν πολλοί όμιλοι ή «σχολεία για κουτάβια» που μπορούν να σας βοηθήσουν με την αποστολή σας.

Μια σημαντική συνήθεια είναι η εκπαίδευση για ‘τουαλέτα’. Όταν το κουτάβι σας φτάνει στο σπίτι σας, είναι πολύ πιθανό να μην είναι εκπαιδευμένο. Εξαίρεση αποτελεί το κρεβάτι του, επειδή είναι πολύ ασυνήθιστο για ένα σκύλο να λερώσει την περιοχή όπου κοιμάται. Να το βγάζεται έξω συχνά μετά από κάθε γεύμα και σύντομο ύπνο, πριν πάτε για ύπνο το βράδυ και μόλις σηκωθείτε το πρωί, να το επιβραβεύετε με τον τόνο της φωνής σας και με ένα χάδι όταν τα καταφέρνει. Στην αρχή, να το πηγαίνετε στο ίδιο μέρος κάθε φορά προκειμένου να αναγνωρίζει τη δική του μυρωδιά.

Αν λοιπόν γυρίζει γύρω γύρω ή μυρίζει το πάτωμα του σπιτιού, χρειάζεται να κάνει την ανάγκη του! Σε περίπτωση ατυχήματος, μην το μαλώσετε αλλά κάντε απολύμανση στο σημείο για να απομακρύνετε τη μυρωδιά του. Μην καθαρίσετε το σημείο ενώ είναι μπροστά (για να αποτρέψετε την εκδήλωση ενδιαφέροντος για ό,τι κρατάτε).

Εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις δυνατότητες του! Ακόμη και ένα πολύ μικρό κουτάβι αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα ποιος το φροντίζει, και αυθόρμητα αναζητά τη στοργή και τη επιδοκιμασία του ιδιοκτήτη του. Αυτή είναι η ιδανική στιγμή να του διδάξετε τι επιτρέπεται και τι όχι. Είναι δυνατόν να μάθει απλές εντολές όπως ‘όχι’ ή ‘κατσε’ ή και μόνο το όνομα του. Ξεκινήστε με 3 σύντομα εκπαιδευτικά μαθήματα που θα διαρκούν μόνο 5 λεπτά την ημέρα (αυτό μπορείτε να το αυξάνετε σταδιακά καθώς θα μεγαλώνει. Αν το κουτάβι σας είναι άτακτο, να το μαλώνετε μόνο σε περίπτωση που μπορείτε να το κάνετε αμέσως μετά την πράξη του. Αν το κάνετε αργότερα, δε θα μπορεί να συνδέσει την πράξη του με την τιμωρία. Ο σκύλος είναι ζώο αγέλης και έχει ανάγκη από εξουσία. Από την αρχή χρειάζεται μόνο ένα πρόσωπο που θα γίνει ο δάσκαλος του. Μην φωνάζετε όταν τον καλείτε (είναι ευαίσθητος στις μεταβολές της φωνής σας, και θα καταλαβαίνει τους διαφορετικούς τόνους πολύ καλά, όπως τον σύντομο και κοφτό για τις εντολές, τον χαρούμενο όταν τον συγχαίρετε και τον αυστηρό για την επίπληξη. Χρησιμοποιείτε πάντοτε τις ίδιες λέξεις για τις ίδιες εντολές, και στην αρχή χρησιμοποιείτε και κινήσεις προκειμένου να κάνει τη σύνδεση. Για παράδειγμα, πιέστε ελαφρά τους γοφούς του και σηκώστε το κεφάλι του ενώ ταυτόχρονα λέτε ‘κάτσε’.

Πηγή : Royal Canin

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΡΕΜΑΣΤΗΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :  09:30 - 13:00  και  17:30 - 20:30
ΣΑΒΒΑΤΟ :  09:30 - 13:00 και 17:00 - 20:00


ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟΥ ΣΥΜΗΣ, ΚΑΛΗ ΣΤΡΑΤΑ
Κάθε 2η Κυριακή :  10:00 - 14:00


ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ  ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ  
ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ : 10:00-14:00 KAI 17:00- 20:00

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΙΟΤΑΡΙ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ :  10:00 - 17:00
ΣΑΒΒΑΤΟ :  10:00 - 14:00


ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟΥ ΝΙΣΥΡΟΥ
ΩΡΑΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ : 10:00-14:00 KAI 17:00-20:00

animal care payment methods
CLOSE